Sarı Balgam Akciğerlerimizden kaynaklı salgılara balgam denilmektedir. Genellikle öksürdüğümüz zaman ağzımızdan gelen yapışkan sıvı, çeşitli renk farklılıkları ile akciğerlerde sorun olup olmadığını belli etmektedir. Solunum sisteminde herhangi bir iltihaplanma varsa balgam yeşil renkte olmaktadır. Astım hastalarında genelde yeşil balgam görülebilir. Kahverengi balgam da genellikle mantarlardan meydana gelen iltihaplı durumları işaret etmektedir. Balgamın içerisinde kan kaldığı zamanlarda kahverengiye dönmesiyle bu rengi almaktadır. Kırmızı balgam, çok ciddi hastalıkların başladığını göstermektedir. Örneğin, bronşit, akciğer kanseri ve tüberküloz hastalıkları kanlı balgama işaret eder. Sarı Balgamın Nedenleri Sarı balgam, solunum yollarında iltihaplanma sonucu bu rengi almaktadır. Genellikle zatürre gibi hastalıklarda sarı renkli balgama rastlanmaktadır. Koyu renkte olan mesela gri ve siyah balgam hava kirliliği nedeniyle olabilmektedir. Balgamın sürekliliği ve renk değişimine göre ihmal edilmeden mutlaka uzman bir doktor yardımı almak en iyi çözüm olacaktır. Sarı Balgam Tedavisi Sarı balgamın tedavisinde izlenebilecek bazı yöntemler bulunmaktadır:
Sarı Balgam Söktürücü Bitkisel Kürler Sarı balgam söktüren bitkilerin başında ıhlamur gelmektedir. Bunun yanı sıra tarçın, zencefil ve karanfil de etkili bitkilerdir. Ayrıca, havlıcan karışımı birlikte kaynatılırsa boğaz ağrısına, öksürüğe ve bronşit hastalığına iyi gelmektedir. Bunun dışında ebegümeci de kullanabilen bitkiler arasında yer alır. Şifalı bitkilerden elde edilen çayların demlenmeleri kısa süreli yapılmamalıdır. Dinlenme ya da demlenme süreleri uzun tutulmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi gerekir. Demleme süresinde bekledikçe kıvamında koyulaşma görülmektedir. Kıvamı koyulaştıkça bronşlardaki, solunum yolundaki yüzeyi rahatlatan müsilaj denilen maddeler ortaya çıkar ve balgam söktüren ana madde de bu müsilajdır. Sarı Balgam Söktürücü Bitkilerin Hazırlanması Yarım litre su kaynatılarak, 14 ila 15 yaprak tere eklenir ve yarım saat haşlanır. Sıcak olan su süzülür ve soğuyan tere suyu aç karnına veya yemeklerden 2 saat sonra içilir. |